Prediktivna analitika

Prediktivna analitika obuhvaća razne statističke tehnike od prediktivnog modeliranja, strojnog učenja do rudarenja podacima kojima analizira činjenice iz prošlosti i sadašnjosti kako bi napravila predviđanje budućih odnosno nepoznatih događaja.

Zbog velike količine podataka koje tvrtke danas posjeduju mogućnosti primjene prediktivne analitike doista su opsežne, bilo u kontekstu industrija koje ju mogu koristiti, bilo u kontekstu raznih ključnih pitanja vezanih uz poslovanje svake pojedine tvrtke.

Prediktivna analitika nadogradnja je poslovne analitike. Primjenom spomenutih statističkih i matematičkih metoda na strukturirane i nestrukturirane podatke dobivamo uvid u uzorke i odnose među podacima te možemo procijeniti vjerojatnost da se u budućnosti određeni događaj dogodi ili ne dogodi.

Prediktivna analitika može dati odgovore na neka od ključnih pitanja vezana uz klijente, poslovanje, kapital i prijevare.

Rješenja koja Megatrend nudi na području prediktivne analitike služe za otkrivanje novih klijenata, otkrivanje postojećih klijenata koji će najvjerojatnije otkazati suradnju, optimizaciju zaliha na skladištu, optimizaciju investicija kao i predviđanje potencijalnih kvarova opreme.

Osim toga nudimo i rješenja koja služe kao pomoć u detektiranju rizika, prijetnji i prijevara, i to kroz konstantni nadzor sustava, uočavanje neuobičajenih ponašanja i kontroliranje provođenja akcija nastalih uslijed detekcije spomenutih neuobičajenih ponašanja.

Kako sve prediktivna analitika može pomoći poslovanju?

  • predviđanjem potražnje unaprjeđuje se više procesa unutar tvrtke, npr. upravljanje lancem opskrbe, optimiziranje zaliha, smanjenje troškova proizvodnje 
  • predviđanjem riskantnih događaja i poduzimanjem koraka potrebnih kako bi se rizici smanjili odnosno izbjegli
  • praćenjem ponašanja klijenata osigurava se personalizirani pristup tim klijentima što dovodi do povećanja prodaje odnosno profitabilnosti
  • predviđanjem određenih ponašanja klijenata može se spriječiti odlazak klijenata koje želimo zadržati 
  • detekcijom radnji koje se odnose na prijevare i zloupotrebu podataka osiguravamo pravodobno reagiranje i smanjujemo troškove poslovanja