Usluge

Prediktivna analitika

Prediktivna analitika obuhvaća razne statističke tehnike od prediktivnog modeliranja, strojnog učenja do rudarenja podacima kojima analizira činjenice iz prošlosti i sadašnjosti kako bi napravila predviđanje budućih odnosno nepoznatih događaja.

Zbog velike količine podataka koje tvrtke danas posjeduju mogućnosti primjene prediktivne analitike u današnje vrijeme doista su opsežne bilo u kontekstu industrija koje ju mogu koristiti, bilo u kontekstu raznih ključnih pitanja vezanih uz poslovanje svake pojedine tvrtke.

Prediktivna analitika nadogradnja je poslovne analitike. Primjenom spomenutih statističkih i matematičkih metoda na strukturirane i nestrukturirane podatke dobivamo uvid u uzorke i odnose među podacima te možemo procijeniti vjerojatnost da se u budućnosti određeni događaj dogodi ili ne dogodi.

Prediktivna analitika može dati odgovore na neka od ključnih pitanja vezana uz klijente, poslovanje, kapital i prijevare.

Rješenja koja Megatrend nudi na području prediktivne analitike služe za otkrivanje novih klijenata, otkrivanje postojećih klijenata koji će najvjerojatnije otkazati suradnju, optimizaciju zaliha na skladištu, optimizaciju investicija, predviđanje potencijalnog stanja kvara stroja.

Osim toga nudimo i rješenja koja služe kao pomoć u detektiranju rizika, prijetnji i prijevara. To se čini konstantnim nadzorom sustava, uočavanjem neuobičajenih ponašanja te kontroliranjem provođenja akcija nastalih uslijed detekcije.

Kako sve prediktivna analitika može pomoći poslovanju?

– predviđanje potražnje – precizna procjena potražnje donosi unapređenja u upravljanju lancem opskrbe
– smanjenje troškova uzrokovanih lošom procjenom
– predviđanje riskantnih događaja te zatim poduzimanje potrebnih koraka
– praćenje ponašanja korisnika – personalizirani pristup klijentima
– predviđanje ponašanja korisnika – sprječavanje odlazaka klijenata (customer churn)
– fraud detection – detekcija radnji koje se odnose na prijevare i zloupotrebu podataka