Završen projekt “Istraživanje obrade prirodnog jezika (za hrvatski jezik) i razvoj proizvoda PhisHRban za povećanje kibernetičke sigurnosti” financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRD).


Završen je projekt “Istraživanje obrade prirodnog jezika (za hrvatski jezik) i razvoj proizvoda PhisHRban za povećanje kibernetičke sigurnosti” financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRD).

Projekt su proveli Megatrend poslovna rješenja d.o.o. kao Korisnik projekta i sljedeći partneri:

  1. Sveučilište u Zagrebu, Filozofski fakultet
  2. Sveučilište u Zagrebu, Ekonomski fakultet

Ukupna vrijednost projekta iznosi 7.118.806,89 kuna, a 5.151.935,40 kuna, Ministarstvo je dodijelilo u obliku bespovratnih sredstava.

Opis projekta:

Danas je jedan od glavnih društvenih izazova u Europskoj Uniji, kao i svijetu, sigurnost. Naš projekt stavio je u fokus pitanje kibernetičke sigurnosti, koje je jedno od najbitnijih sigurnosnih pitanja s obzirom na rast kibernetičkog kriminala te ogromne gubitke koje uzrokuje na globalnoj razini. Primjenjujući znanja iz više područja, cilj ovog projekta bio je u velikoj mjeri riješiti pojedine probleme kibernetičke sigurnosti, tj. problem phishinga. Takvo rješenje pridonijelo je sigurnosti povjerljivih podataka i smanjenju novčanih gubitaka na razini države, kompanija i na razini pojedinca.

U prvoj fazi projekta istraživali smo problem kibernetičke sigurnosti i način rješavanja samog phishinga. Zatim, u drugoj fazi, istražile su se metode obrade prirodnog hrvatskog jezika. U trećoj fazi analizirali smo i proučili razvoj modela za prepoznavanje malicioznih poruka elektroničke pošte, poruka na društvenim mrežama ili sadržaja na web stranicama kojima je cilj prijevara i izvlačenje osobnih podataka i novaca od primatelja poruke. U posljednjoj fazi iskoristili smo rezultate istraživanja i razvili proizvod za detekciju pokušaja internetske krađe podataka.

Cilj projekta bio je razviti novi, inovativni proizvod PhisHRban koji će omogućiti prepoznavanje phishing poruka na hrvatskom jeziku u cilju povećanja kibernetičke sigurnosti koristeći se metodama obrade prirodnog jezika.

Razdoblje provedbe projekta bilo je od 01.01.2021. do 01.07.2023. godine.

Za više informacija o projektu, molimo kontaktirajte na domagoj.maric@megatrend.com

Projekt je sufinanciran od strane Europskog fonda za regionalni razvoj.

Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost poduzeća Megatrend poslovna rješenja d.o.o.