Blog

Budućnost umjetne inteligencije: Moć inteligencije

Lovre Pešut

Ovo je prvi dio serije blog postova o budućnosti umjetne inteligencije, s posebnim naglaskom na potrebu rada na njezinoj sigurnosti.

Živimo u čudnom vremenu. Ne u zadnjih par godina, s pandemijom i ratom u Ukrajini, već u zadnjih par stotina godina.
Prošli smo, u vremenu koje odgovara tek nekoliko duljih ljudskih životnih vjekova, put od konja do mlažnjaka, od nedostižnosti kontinenta s druge strane oceana do dostižnosti nebeskih tijela, od ljekovitog bilja do mRNA cjepiva, od dimnih signala do Interneta. Možemo davati primjere u nedogled.

Uspon čovjeka

Na našem planetu sada živi vrsta o čijim svjesnim odlukama ovisi budućnost klime na tom planetu. Štoviše, ta vrsta mogla bi odlučiti istrijebiti bilo koju drugu vrstu. Jedina stvar kojoj bi se ta vrsta mogla nadati jest da se ta prva vrsta predomisli, ili pak da je određeni pripadnici te vrste zaštite. To nije, razumije se, uobičajeno stanje planeta Zemlje. Nama je uobičajeno, budući da će isto takvo stanje biti sutra, i bilo je jučer. No, to nije ni približno uobičajeno stanje.

Izvor: AI Art with Midjourney

Uzrok tih promjena je, naravno, uspon čovjeka. Ali što je uzrok uspona čovjeka? Bilo bi reduktivno reći da je uzrok samo “inteligencija”, no to se čini kao najbolja moguća redukcija, bez da ulazimo u brojne detalje. Drugi uzroci su također rezultat ljudskih mozgova – nije bilo nekih “darova s neba” koji su doveli do ovog stanja, samo skup ljudskih mozgova i tijela kojima oni upravljaju.

Razmatranje te činjenice, da je inteligencija sposobna dovesti do tektonskih promjena svijeta na kojem se nađe, dovodi nas do pitanja: ima li razvoj umjetne inteligencije potencijal dovesti do slične tektonske promjene?

Nastavak u sljedećem blogu…