Blog

Neo4j u financijama

Tina Knezevic

Nastavno na prethodni blog Neo4j u prodaji, u zadnjem blogu vezanom za serijal graf baza podataka i Neo4j posvetit ćemo se svijetu financija i kako graf baze podataka pomažu pri rješavanju problema i olakšavanju svakodnevnih financijskih procesa. No najprije podsjetimo se još jedanput što se to točno krije iza pojma graf baza podataka.

Graf baze podataka

Kao što im i samo ime govori, graf baze podataka vrsta su baza podataka u kojima se podaci spremaju i prikazuju u obliku grafa. Jedan graf čine međusobno povezani čvorovi. Kao jedna od najpopularnijih graf baza podataka ističe se Neo4j. Neo4j se naširoko koristi u različitim industrijama i rješenjima, a u ovom blogu istaknut ćemo ona najatraktivnija iz svijeta financija. Detaljnije informacije o graf bazama podataka, ali i o Neo4j-u, možete pronaći u prvom blogu ovog serijala.

Slika 1. Prikaz čvorova i veza u graf bazi podataka

Financije

U svijetu financija radi se s izrazito delikatnim podacima među kojima se nalazi i novac. Podaci su distribuirani kroz različite sustave i njihova je sigurnost na prvom mjestu. Stoga je za uspješno poslovanje izrazito bitno da se na jednostavan način može doći do podataka bez da se ugrožava njihova sigurnost, privatnost i dinamičnost cjelokupnog poslovanja. Upravo zbog toga za brojna financijska rješenja izabrane su graf baze podataka. One ne samo da pomažu u borbi protiv financijskih prijevara već omogućuju kompanijama da analizirajući vlastite prihode i prodaju postižu prednost nad konkurencijom.

Upravljanje rizikom

Ono što je pridonijelo globalnoj financijskoj krizi 2008. godine bio je nedostatak pravovremenih podataka o riziku prilikom kolapsa tvrtke Lehman Brothers. Bez standarda za pravilno agregiranje rizika u njihovim financijskim pozicijama, banke nisu bile u stanju brzo procijeniti ovisnost njihovih različitih posjeda o Lehman dionicama i imovini. Kako bi se takve stvari spriječile financijske institucije moraju biti opskrbljene podacima o riziku, što uključuje vidljivost podatkovnih veza cijelim putem, sve do povratka prema autoritativnim izvorima podataka. Takva vidljivost moguća je samo uz financijske podatkovne standarde i suvremenu tehnologiju koja bi omogućila prikaz takvih složenih veza i putanja.

Jedno od rješenja za praćenje rizika je stvaranje grafova financijskih imovina kako bi se dobilo kompletno, čisto i sljedivo razumijevanje odnosa između različitih vrsta financijskih imovina. Takvi grafovi financijskim ustanovama omogućuju cjelokupno razumijevanje rizika. Uz to, tvrtke koriste grafove imovina kako bi određivale cijene derivata u stvarnom vremenu tako što formula za izračun cijene uzima u obzir mnoge međuovisnosti između imovina te se pomoću toga točno održava omjer rizik/nagrada.

Slika 2. Upravljanje rizikom pomoću graf baza podataka

Financijske prijevare

Financijskim službama postaje sve teže identificirati i prevenirati financijske prijevare. Standardne tehnologije za borbu protiv prijevara koriste diskretne podatke, npr. praćenje odstupanja od uobičajenih uzoraka potrošnje. To je ponekad dovoljno za hvatanje pojedinačnih prijevara, no takvi su sustavi neučinkoviti kod prepoznavanja tzv. krugova prijevara. Uz to, brojne metode koje se baziraju na diskretnim podacima podložne su lažno pozitivnim rezultatima što uvelike utječe na zadovoljstvo klijenata.

Financijske prijevare postaju sve teže uočljive budući da kriminalci svakodnevno smišljaju nove načine kako bi zavarali sustave. Primjerice, stvaraju sintetičke račune kako bi provodili na oko nepovezane, a zapravo vrlo korelirane aktivnosti. Često se kradu osobni podaci od više različitih ljudi, a potom se njihovi podaci poput adrese, e-maila, broja telefona itd. izmiješaju i stvaraju novi sintetički korisnici koji se koriste kako bi se otvarali korisnički računi ili kredite kartice. Tradicionalni načini obrane od prijevara ne mogu uočiti ovakve načine prijevara. Stoga financijske ustanove moraju na drugi način pratiti podatke vezane uz korisnike i njihove račune kako bi mogli uočiti ovakve na oko nepovezane veze.

Sve više se financijskih kompanija odlučuje za graf baze podataka kako bi pratili podatke u vezi korisnika, uređaja, lokacija i drugih aktivnosti te tako identificirali i spriječili prijevare koje nastaju stvaranjem sintetičkih podataka. Ovaj način je efikasniji od modeliranja relacijskih baza podataka koje iziskuju česte, složene i vremenski skupe JOIN operacije kako bi se došlo do rezultata. A s obzirom da je efikasnost i brzina izvođenja upita izuzetno bitna, kako se ne bi utjecalo na zadovoljstvo korisnika, graf baze podataka su logičan izbor za rješavanje ovakvog problema jer pomažu u otkrivanju krugova prijevare tijekom ili čak prije nego li se transakcija s prijevarom izvršila.

Slika 3. Uočavanje lanca financijske prijevare

Pranje novca

Izazov sličan prethodnom predstavlja sprječavanje pranja novca. Financijske ustanove moraju znati odakle financijska sredstva dolaze i kamo su usmjerena, no i tu kriminalci koriste indirektnost kako bi bilo što teže pratiti novac od jedne do druge točke. Umjesto da prebacuju novac s točke A do točke B, koriste desetak drugih točaka između kako nitko ne bi uočio transakciju.

Tradicionalna rješenja nisu dizajnirana kako bi pratila puno međukoraka između transakcija, što znači da otkrivanje pranja novca zahtijeva ogromnu količinu ručnog napora. No s graf bazama podataka dolazi se i do rješenja takvog problema budući da je moguće vrlo jednostavno praćenje svih putanji transakcija i tako utvrđivanje potencijalnog pranja novca. Sve se to postiže Cypher upitima pomoću kojih se mapiraju svi putevi između neke početne i konačne točke te tako otkrivaju sheme prijevara.

Slika 4. Shema pranja novca

Pregled korisnika za 360°

Očekivanja korisnika svakim danom rastu sve više. Korisnici očekuju personalizirane usluge koje se prilagođavaju njima i njihovim potrebama. Ovo nije problem samo prodajnih, već i financijskih sustava koji žele zadovoljiti korisničke potrebe te traže način kako da iskoriste i integriraju sve dostupne online i offline alate kako bi povećali prihode. Da bi to mogli postići potrebni su im podaci koji su distribuirani kroz različite sustave unutar kompanije. Upravo su graf baze podataka način kako ih financijski sustavi mogu koristiti za Master Data Management. Pomoću njih financijski sustavi mogu dobiti detaljan uvid u sve međusobno povezane podatke te pratiti korisničke aktivnosti i navike kako bi bolje planirali i predviđali njihovu potrošnju, a time i poboljšali prihode samih kompanija.

Slika 5. Pregled korisnika za 360°

Zaključak

Moderno doba predstavlja veliki izazov za financijske sustave koji barataju vrlo osjetljivim podacima. Stoga je izuzetno bitno da se iskoriste moderne tehnologije koje pomažu u suočavanju s gorećim problemima kao što su prijevare ili prilagođavanje korisničkim zahtjevima. Graf baze podataka jedan su od načina kako dobiti uvid u sve dostupne podatke te otkrivati informacije koje su na oko nevidljive, a krucijalne za poslovanje suvremenih financijskih sustava.

Želite li znati kako se graf baze podataka bore sa sličnim i drugim problemima u svijetu telekomunikacija i prodaje? Pročitajte naše blogove Neo4j u prodaji i Neo4j u telekomima i saznajte kako graf baze podataka mogu unaprijediti i vaše poslovanje.

Literatura

[1] Nav Mathur, Graph Technology for Financial Services: How Top Financial Firms Harness Connected Data to Increase Their Bottom Line, neo4j.com [29.06.2022]