Blog

Poboljšanje planiranja mrežne pokrivenosti

Josipa Jurić

Jedna od vodećih telekom kompanija suočila se s izazovom izračuna pokrivenosti mobilne mreže i drugih relevantnih slojeva za mrežno planiranje jer zahtijevaju puno ručnog rada, projekte treće strane, itd. Ovi dugotrajni procesi usporavali su implementaciju IT projekata u cijeloj organizaciji. Njihovo rješenje razvijeno u Pythonu zahtijevalo je stalni ad-hoc ručni rad, a odjel za mrežno planiranje imao je ograničene ljudske resurse za pružanje usluga ovim zahtjevima.

Vodeća telekom kompanija trebala je moćnu, skalabilnu i inovativnu tehnologiju za svoje uobičajene poslovne operacije i nova održiva rješenja. Njihova ciljna publika bila je Master Plan Department (Network). Tvrtka je započela suradnju sa SQreamom kako bi poboljšao svoje izračune mrežne pokrivenosti. Zajedno sa SQreamovim timom održali su Post POC prezentaciju HyNetMatrix rješenja IT Akceleratoru.

O HyNetMatrix rješenju

Glavni cilj HyNetMatrix rješenja temeljenog na SQream tehnologiji bio je značajno smanjiti vrijeme izlaska na tržište i poboljšati točnost planiranja. Donji dijagram ilustrira kako funkcionira rješenje vodeće telekom kompanije i SQreama.

Plan je bio uz pomoć SQream baze ubrzati izvedbu s postojećih 2 dana na oko 2 sata po upitu, učitati masivne podatke (3TBH/GPU) i isporučiti analitiku u približno stvarnom vremenu.

Planirano je postići taj cilj i On Premise sa SQreamom na klasteru GPU-a koji se temelji na platformi x86 & IBM Power9 platformi i na Cloudu (GCP) sa SQreamom.

Opseg POC-a je bio:

  • Učitavanje od 800 MHz i 2,1 GHz pojasa iz LOS datoteka
  • Generiranje RSRP rastera i Cell Polygon za 800 MHz i 2.1
  • GHz pojasevi s razlučivošću od 100 metara za pojas od 800 MHz i 25 metara za pojas od 2,1 GHz
  • Generiranje RSRP rastera u radijusu od 100 metara za opsege od 800 MHz i 2,1 GHz
  • Postupna ažuriranja
  • On-Prem & GCP (hibridni).

Rezultati

Rezultati projekta bili su impresivni. Postignuto je učitavanje od 10,5 TB u 50 minuta uz brzinu unosa 3 TB/h/GPU, uz 4 GPU-a u upotrebi. Prosječni omjer kompresije je 1:8 (pohrana).

Rezultati provjere koncepta (POC) bili su izvanredni, što dokazuje tablica u nastavku.

Prednosti korištenja GPU

Frank Meisgen, FBE, jedan od voditelja odjela iz IT akceleratora, nakon prezentacije je zaključio: ,,Impresivno je kako se ogromna paralelna procesiranja podataka na Google Cloudu još uvijek mogu poboljšati korištenjem GPU-a za rješavanje problema optimizacije mreže.”

Zašto SQream?

SQream je SQL baza podataka koja omogućuje organizacijama da izvode složenu analitiku na petabajtnoj skali podataka i dobiju poslovne uvide brže i jeftinije nego s bilo kojim drugim rješenjem.

Megatrend poslovna rješenja partner su SQreama na europskom tržištu. Saznajte zašto se sve više organizacija, od brzorastućih startupa do najvećih globalnih kompanija prema magazinu Fortune, oslanja na SQream.

Za sva dodatna pitanja obratite se našem timu za prezentacijski sastanak na +385 1 4091 200 ili poslovna.rjesenja@megatrend.com.