SQream

SQream DB moderna je RDBMS baza primarno zamišljena za data warehousing velike količine podataka (Big Data) s dodatnim ubrzanjem preko grafičkih procesora (GPU). Cijeli sustav SQream DB baze je napravljen od početka, točnije, nije korišten nijedan postojeći sustav kao temelj za razvoj, npr. Hadoop ili Postgres. Izvršavanje upita na grafičkim procesorima je tehnologija slična  sustavima korištenim za „data mining“ kod kriptovaluta, te omogućava masivno paralelno procesiranje podataka na svakoj jezgri procesora grafičke kartice koristeći bržu frekvenciju grafičke memorije od standardne RAM memorije na matičnoj ploči. 

U standardnim, često korištenim, skladištima podataka (engl. Data Warehouse) sve komponente unutar sustava su usko povezane i zajednički koriste hardverske resurse, te je kod velikog protoka podataka i velikog broja korisnika skaliranje otežano i stvaraju se problemi s performansama. SQream DB rješava taj problem s inteligentnom internom arhitekturom koristeći odvojeni kompajler, izvršni dio i spremnik podataka, kako bi se bolje optimalizirao protok podataka i njihova obrada. 

Sljedeći korak ubrzanja performansi unutar SQream DB baze postiže se particioniranjem podataka na dva načina, nazvano hiper – particioniranjem. Namijenjeno je za što veću kompresiju podataka i njihov protok te se izvršava potpuno automatski. 

Još jedan revolucionarni pristup spremanju podataka kod SQream DB – a je inteligentno korištenje metadata podataka generiranih obradom preko grafičkih procesora. Metadata podaci sadrže opisne podatke o opsegu (engl. range) i vrijednosti svakog komada (engl. chunks), te su spremljeni zasebno od stvarnih podataka time omogućavajući inteligentno preskakanje nepotrebnih opsega podataka kod izvršenih upita tvoreći tzv. zonske mape (engl. zone map) što kao rezultat ima smanjenje korištenja svih hardverskih resursa. 

SQream DB je potpuno ANSI – 92 SQL kompatibilna i lako se implementira u sve ekosisteme zbog podrške za sve tipične ODBC i JDBC konektore, uključujući i Python, C#, .NET, C++, Java i druge. Nativna podrška za SQL jezik, omogućava korištenje bilo kojeg ETL alata i ostalih aplikacija nad bazom, smanjujući vrijeme implementacije na minimum. 

SQream DB radi na većini standardnog serverskog x86 – 64 hardvera s Nvidia grafičkim karticama, pa čak i komercijalnim laptopima opremljenim takvim hardverom, no za najbolje performanse se preporučuju 2x Nvidia Tesla grafičke kartice (K80, P40, P100 itd.) a za još veće ubrzanje, IBM POWER9 procesori na kojima se performanse, prema testiranjima, podižu za do 3.7 puta. 

Baza je dostupna u obliku softvera koji možete instalirati na standardnu x86 – 64 ili IBM POWER9 arhitekturu s NVIDIA grafičkim karticama, kao servis u cloudu (Amazon P2 / P3 with NVIDIA Tesla, Azure NCv3 with Tesla V100) i IBM Bluemix bare – metal sustave.