Vijesti

Analitička baza za izvještavanje – EXASOL

Josipa Jurić

Da bi vaše poslovne informacije imale veću vrijednost, one trebaju biti dostupne odmah – skoro u realnom vremenu jer jedino tako tvrtka može biti uspješnija od konkurencije.

U današnje vrijeme digitalne transformacije potreban je preobražaj načina kako tvrtka upravlja podacima i informacijama. Kada je u pitanju izvještavanje i donošenje odluka na temelju informacija, onda one u svakom slučaju moraju biti pravovremene, točne i u što kraćem vremenu, možemo reći da moraju biti dostupne skoro u realnom vremenu. Da bi tako nešto mogli postići potrebno nam je odgovarajuće rješenje koje može odgovoriti na navedene zahtjeve, poglavito i što je najvažnije, rješenje mora biti optimalno i jednostavno za korištenje.
Exasol je in-memory analitička baza podataka, omogućuje i pruža pogled od 360 stupnjeva na cjelokupno poslovanje tvrtke. Bez obzira na postojanje standardnih sustava za podršku odlučivanja, poslovne analitike, planiranje i budžetiranja, korištenjem Exasol platforme i njezinih naprednih funkcionalnosti tvrtka je u mogućnosti raspolagati trenutnim i pouzdanim informacijama, predvidjeti buduće trendove i potrebe sa velikom preciznošću te na taj način ostvariti prednost pred konkurencijom.

EXASOL PLATFORMA ZA ANALITIKU

Kada govorimo o analitici i izvještavanju uvijek se susrećemo sa tri najveća izazova na koje moramo imati najbolji odgovor. Najveći od njih su performanse cjelokupnog rješenja. Exasol je inteligentna, visoko učinkovita in-memory baza podataka koja postiže najbolje performanse zahvaljujući tome što je samooptimizirajuća, bez potrebe za dodatnim podešavanjem od strane administratora. Omogućuje masivno paralelno procesiranje zahtjeva i upita korištenjem svoje arhitekture. Drugi izazov je skalabilnost i fleksibilnost gdje Exasol podržava bilo koju količinu podataka i neograničeni broj korisnika koji imaju pravo korištenja. Treći najveći izazov je integracija i dostupnost. Što se tiče integracije, omogućen je pristup različitim izvorima podataka, kako strukturiranim tako i nestrukturiranim. Što se tiče dostupnosti, Exasol omogućava različite alternative te se može uklopiti u postojeću infrastrukturu tvrtke na odgovarajuće načine.

INOVATIVNI ALGORITMI

Algoritmi koji se danas koriste počeli su se razvijati 1990-tih godina na Sveučilištu Erlangen-Nurnberg u Njemačkoj. Nakon što je uviđen inovativan pristup i njihova snaga, 2000. godine je osnovana tvrtka Exasol. Tijekom svih daljnjih godina tvrtka ulaže ogroman napor i financijska sredstva u razvoj algoritama što dokazuju i nezavisne institucije koje vrše analize te uspoređuju različite produkte. Već od 2008. godine Exasol je sukladno mišljenju navedenih institucija jedan od favorita među platformama koje su namijenjene da služe kao baza za analitiku i izvještavanje.

ZRELOST, POUZDANOST, DOKAZANO U PRAKSI

Exasol pokazuje svoju zrelost time što je prisutan na tržištu već 20 godina te uspješno zadovoljava sve potrebe svojih korisnika. Do sada je globalno gledajući realizirano 500+ instalacija na 5 različitih kontinenata. Obzirom da je na prvom mjestu misija tvrtke da korisnicima pruža izuzetnu podršku te da im je najbitnije iskustvo korisnika, navedeno ostvaruje širenjem partnerske mreže tvrtki koje su već etablirane u svijetu poslovne analitike. Obzirom na dosadašnje dugogodišnje iskustvo u implementaciji sustava podrške za odlučivanje, Megatrend Poslovna rješenja je izabran kao partner za implementaciju Exasol rješenja na području Hrvatske.

NAJVEĆA ODLIKA – BRZINA

Exasol ima visoke stupnjeve automatizacije ugrađene u svom dizajnu kako bi se osiguralo da postiže visoke performanse uz minimalne potrebe za infrastrukturnim resursima. Neka od ključnih područja automatizacije su automatsko distribuiranje podataka ravnomjerno na svim čvorovima, automatski odabir inovativnih algoritama kompresije podataka koji su optimizirani za memoriju, automatsko komprimiranje podataka pohranjenih kako u memoriji tako i na disku radi optimizacije izvođenja zahtjeva te automatsko praćenje i bilježenje resursa sustava (memorije, diska i procesora) kao podloga za planiranje kapaciteta.

IMPLEMENTACIJA

Vrlo važne napomene za Exasol su jednostavna implementacija i korištenje, zadovoljavanje potreba brze ad-hoc analitike, vrlo visoke performanse te fleksibilnost u implementaciji. Osim toga su bitne činjenice i linearna skalabilnost koja štiti financijska ulaganja, visoki povrat ulaganja i najniži ukupan trošak vlasništva.

Za dodatne informacije kontaktirajte poslovna.rjesenja@megatrend.com.