Vijesti

Anđelka Strajher u Bazi poslovnih žena

Josipa Jurić

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova i Hrvatska udruga poslodavaca predstavili su 16. ožujka u Zagrebu prve članice elektronske Baze poslovnih žena koje su sposobne i kvalificirane odmah preuzeti upravljačke pozicije u kompanijama.

Anđelka Strajher, direktorica tvrtke Megatrend poslovna rješenja, dio je ove Baze poslovnih žena postavljene na mrežnim stranicama www.hup.hr i http://staklenilabirint.prs.hr/ i dostupne svima na uvid.

Uz prve članica Baze poslovnih žena, na događaju su sudjelovale: Bernardica Juretić ministrica socijalne politike i mladih, predstavnica iz Ureda ministrice rada Melita Čičak, Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Republike Hrvatske; Gordana Deranja, predsjednica HUP-a; Bernard Jakelić, zamjenik glavnog direktora HUP-a i ambasadorice projekta: Zrinka Bokulić, predsjednica Uprave Lagune Novigrad; Nikolina Dizdar Čehulić, članica Uprave Plive;  Olivija Jakupec, članica Uprave Podravke; Ljerka Puljić, članica Nadzornog odbora Agrokora; Nelsi Rončević, članica Uprave Splitske Banke; Branka Slaveska, predsjednica Uprave Heineken Hrvatska; Ivana Šoljan, članica Uprave IN2.

Hrvatska Baza poslovnih žena osmišljena je po uzoru na već postojeće slične baze u svijetu u sklopu šireg projekta Uklanjanje staklenog labirinta – jednakost prilika u pristupu pozicijama ekonomskog odlučivanja u Hrvatskoj financiranog Progress programom Europske unije.

 „Svrha pokretanja Baze poslovnih žena je poticanje tvrtki na zapošljavanje većeg broja žena na upravljačkim pozicijama jer su one na njima još uvijek bitno manje zastupljene u odnosu na muškarce. Iako, kao što će ova Baza najbolje dokazati, imamo dovoljno obrazovanih, kvalificiranih i sposobnih žena koje mogu biti izvršne direktorice, članice ili predsjednice uprava tvrtki, i dalje puno češće na takvim pozicijama nalazimo muškarce. Napredak je prisutan, ali je i dalje prespor i nužno ga je ubrzati. Ovo je jedan od koraka koji poduzimamo u tom smjeru zajedno s Hrvatskom udrugom poslodavaca. HUP okuplja više od 6000 tvrtki i ako u njima, u većoj mjeri nego do sada, pokrenemo pozitivne promjene u smislu postizanja veće ravnopravnosti muškaraca i žena, to će imati itekako vidljiv utjecaj i rezultirati osjetnim pomacima u cjelokupnom poslovnom sektoru“, naglasila je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.

Više o predstavljanju Baze poslovnih žena pogledajte ovdje.

hup-i-pravobraniteljica-za-ravnopravnost-spolova-predstavili-prve-clan-635937264314613440_720_540