Vijesti

Članak: AI ekosustav korisničke podrške

Josipa Jurić

Uz ogromne količine tekstualnih podataka na raspolaganju te sve veći broj korisnika sve je teže pružiti brzu i kvalitetnu podršku korisnicima. Pomoću modela umjetne inteligencije i računalne obrade prirodnog jezika danas je moguće automatizirati dobar dio korisničke podrške, bilo po pitanju automatizacije razgovora s korisnikom ili pronalaženja najrelevantnije informacije za korisnika.

Virtualni asistenti su danas najefikasniji način za iskorištavanje modela umjetne inteligencije u svrhu poboljšanja i automatizacije korisničke podrške. U svojoj najprimitivnijoj formi, obični chatbotovi simuliraju razgovor s ljudskim agentom te služe kao interaktivna alternativa izlistavanja često postavljanih pitanja i odgovora (koje ljudi ionako ne čitaju) te eliminiraju veliku količinu postavljenih repetitivnih pitanja, a ako nemaju odgovor, preusmjeravaju korisnika na ljudskog agenta.

Pored te osnovne funkcionalnosti, u virtualne asistente moguće je ugraditi razne napredne funkcionalnosti poput tražilica informacija baziranih na semantičkog pretrazi dokumenata, analize sentimenta, odnosno tona govora korisnika, dodatnih klasifikacija upita i mnogo toga drugog.

U članku koji je Domagoj Marić pripremio za časopis Mreža, saznajte više o dostupnim AI mogućnostima za korisničku podršku. Upoznajte se i s IBM Watson Assistantom vodećom svjetskom platformom za integraciju NLP-a u poslovne procese.