Vijesti

CroAI udruga i MPR

fran.strajher@megatrend.com

20. veljače 2020. godine osnovana je CroAI udruga. Udruga koja okuplja vodeće hrvatske tvrtke iz područja umjetne inteligencije osnovana je s namjerom da se snažnije utječe na okruženje i razvoj AI-ja u Hrvatskoj sa željom da se Hrvatska brendira kao država za human centric AI. Human centric AI je princip razvoja i primjene umjetne inteligencije za boljitak čovjeka i društva, primjerice kroz pametne alate ili digitalne asistente.

Megatrend poslovna rješenja su se također pridružila udruzi s ciljem povezivanja s kolegama iz industrije, razmjenom iskustava te pomoći da se zajednički nastupi prema zakonodavcu, pomogne definirati pravni okvir te poboljšaju uvjeti u kojima poduzetnici u ovoj industriji djeluju.

Kako je dovelo do osnivanja udruge i što je cilj iste?

Predstavnici poduzetnika nisu zadovoljni komunikacijom s državom. Ne znaju se jasni prioriteti, ne postoji komunikacija među ministarstvima, zapravo nema volje da se stvari promijene. Problem je u velikim nametima, ali i u nedefiniranom načinu nagrađivanja zaposlenika. EU regulativa isto tako mora stvoriti uvjete da EU kompanije budu konkurentne američkim. S druge strane, poduzetnici priznaju da ni oni nisu napravili sve što je u njihovoj moći da državi predstave jasnog sugovornika koji će im predstaviti probleme s kojima se poduzetnici susreću, ali i ideje kako te probleme riješiti.

Udruga je osnovana upravo s tim ciljem, da grupira nastojanja i ojača poziciju predstavnika industrije te postane relevantan partner državi u definiranju pravnog okvira i strateških smjernica. Treba raditi na konkretnim prijedlozima i dokumentima, s idejama za izmjene zakona ili definiranje strateških dokumenata, te napisane konkretne zahtjeve usmjeriti na adrese relevantnih ministarstava i drugih tijela i u državi i EU.

Podršku osnivanju su dali udruga Hrvatskih nezavisnih izvoznika softvera CISEx, HUP-ovo ICT udruženje kao i HGK-ovo IT udruženje.

Više o samoj udruzi može se pronaći na web stranici www.croai.org