Vijesti

Dodjela bespovratnih sredstava iz EU fondova

fran.strajher@megatrend.com

Ugovorena dodjela bespovratnih sredstava iz EU fondova

Tvrtka Megatrend poslovna rješenja d.o.o. ugovorila je dodjelu bespovratnih sredstava iz natječaja Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja – faza II, https://www.strukturnifondovi.hr/, koji se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRD), za projekt pod nazivom “Istraživanje obrade prirodnog jezika (za hrvatski jezik) i razvoj proizvoda PhisHRban za povećanje kibernetičke sigurnosti”. Ukupna vrijednost projekta iznosi 7.118.806,89 kuna, a 5.151.935,40 kuna, Ministarstvo će dodijeliti u obliku bespovratnih sredstava.
Projekt će provesti Megatrend poslovna rješenja d.o.o. kao Korisnik projekta i sljedeći partneri:

  1. Sveučilište u Zagrebu, Filozofski fakultet
  2. Sveučilište u Zagrebu, Ekonomski fakultet

Opis projekta:
Danas je jedan od glavnih društvenih izazova u Europskoj Uniji, kao i svijetu, sigurnost. Naš projekt stavlja u fokus pitanje kibernetičke sigurnosti, koje je jedno od najbitnijih sigurnosnih pitanja s obzirom na rast kibernetičkog kriminala te ogromne gubitke koje uzrokuje na globalnoj razini. Primjenjujući znanja iz više područja, naš cilj u ovom projektu je u velikoj mjeri riješiti pojedine probleme kibernetičke sigurnosti, tj. problem phishinga. Rješenje tog problema može pridonijeti sigurnosti povjerljivih podataka i smanjenju novčanih gubitaka na razini države, kompanija i na razini pojedinca. Phishing (varijanta eng. riječi pecanje) je vrsta socijalnog inženjeringa koja se odnosi na prijevare, kojima se služe zlonamjerni korisnici šaljući lažne poruke koristeći pritom postojeće Internet servise (elektronička pošta, servisi za izravnu komunikaciju, društvene mreže) te na taj način od korisnika pokušavaju prikupiti povjerljive podatke kako bi ostvarili financijsku korist. Pošiljatelj poruke, lažno se predstavljajući, u poruci zahtijeva od korisnika da pošalje svoje osjetljive podatke ili šalje lažni link koji korisnika void na zloćudnu web stranicu gdje se od njega traži da upiše svoje podatke. Sve češće su prijevare putem lažnih web sjedišta, lažnih prozora na legitimnim web stranicama i „tabnabbinga“ kada se prilikom nepažnje korisnika jedan od neaktivnih tabova u web pregledniku osvježi na zloćudnu web stranicu.
U prvoj fazi projekta istraživat ćemo problem kibernetičke sigurnosti i phishinga te načina na koji bi se taj problem mogao riješiti pomoću prethodno istraženih metoda. U sljedećoj fazi istraživat ćemo metode obrade prirodnog hrvatskog jezika, a zatim u trećoj fazi razvoj modela za prepoznavanje malicioznih poruka elektroničke pošte, poruka na društvenim mrežama ili sadržaja na web stranicama kojima je cilj prijevara i izvlačenje osobnih podataka i novaca od primatelja poruke. U posljednjoj fazi iskoristit ćemo rezultate istraživanja i razviti proizvod za detekcju pokušaja internetske krađe podataka.

Cilj projekta je razviti novi, inovativni proizvod PhisHRban koji će omogućiti prepoznavanje phishing poruka na hrvatskom jeziku u cilju povećanja kibernetičke sigurnosti koristeći se metodama obrade prirodnog jezika.

Razdoblje provedbe projekta je od 01.01.2021. do 01.07.2023. godine.

Za više informacija o projektu, molimo kontaktirajte na domagoj.maric@megatrend.com
Projekt je sufinanciran od strane Europskog fonda za regionalni razvoj.
Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost poduzeća Megatrend poslovna rješenja d.o.o.