Vijesti

IDC BIG Data & Business Analytics Forum

Josipa Jurić

U organizaciji analitičke kuće IDC Adriatics i partnera 28.11.2013. održana je 2. po redu BIG Data konferencija. Na događaju se okupilo stotinjak tvrtki- krajnjih korisnika, partnera i predstavnika medija.

Glavne teme na konferenciji bile su upravljanje korporativnim informacijama, pristupanje objedinjenim informacijama, skladištenje i sigurnost velikih količina podataka.

Na konferenciji su nastupile s predavanjima renomirane strane i domaće tvrtke koje se bave s BIG Data, a u ime tvrtke Megatrend poslovna rješenja govorio je g. Ivo Završki (direktor tvrtke Inovativni trendovi i suradnik tvrtke Megatrend poslovna rješenja). G. Završki je dao poseban osvrt na izvore podataka te napredne analize u segmentu OTT usluga (Over the Top) te je demistificirao pojmove koji se vežu na temu BIG Data.

Ovdje je kratak synopsis prezentacije g. Završkog održane na BIG data konferenciji:

BIG DATA u službi razvoja modernih OTT servisa

BIG data tehnologija omogućuje prikupljanje, pohranu i analizu do te mjere velike količine podataka da, potencijalno, otvara sasvim nove poglede na poslovanje kao i na ranije nepoznate interne i eksterne faktore utjecaja.

Za razliku od DWH sustava – koji su se ograničivali na unaprijed odabrane grupe podataka, u BIG DATA konceptu često nailazimo na ideju dohvata i skladištenja svih dostupnih podatka radi analiza koje u trenutku prikupljanja nisu bile poznate, niti predviđene.

Upravo zbog tehničke sposobnosti i gotovo neograničenih mogućnosti naknadne analize, izazov postaje pronaći model koji bi sugerirao relevantne izvore podataka te omogućio analizu njihovih međusobnih – izravnih, a često i skrivenih – poslovno značajnih relacija.

Na primjeru analize OTT (Over the top) usluga – kao što je, na primjer, distribucija TV programa kroz infrastrukturu telekom operatera – od mobilnih uređaja do računala ili TV prijemnika – moguće je uočiti niz novih, do sada skrivenih, utjecajnih parametara – od vrste uređaja na kojem se program prati, trajanja od početka emisije do promjene programa – sve do meteoroloških prilika u vrijeme emitiranja.

Prikupljanje široke baze relevantnih informacija te njihovo inteligentno povezivanje, osim što izravno utječe na prepoznavanje uzorka ponašanja korisnika te na osnovi praćenja vrste, teme i trajanja praćenja pojedinih programa ali i drugih internih i eksternih parametara, omogućuje njihovo precizno profiliranje, omogućuje i izravnu monetizaciju informacija. Naime, kvalitetni podaci o profilu gledatelja – predstavljaju tržišno interesantan resurs.

Za dodatne informacije posjetite niže navedeni link:
IDC BIG Data & Business Analytics Forum