Vijesti

Intervju s Igorom Acsom: Planovi za novu biciklističku sezonu

Josipa Jurić

Megatrend: Pozdrav Igore, prije svega čestitamo ti na uspješnoj biciklističkoj sezoni u 2022. godini, znamo da je bilo uzbudljivo pa te molimo, možeš li ukratko ispričati što se događalo :)?

Igor:  Pozdrav i hvala Vam na podršci kroz 2022. godinu. Prvo bih izdvojio Vanjin i moj nastup na utrci „4 Islands Croatia“ na kojoj smo nastupali za „Megatrend Mtb team“ i uspješno završili utrku na 26. mjestu u Men kategoriji, što nije bilo nimalo lako s obzirom da je naša hrvatska utrka postala dio najveće Epic svjetske Mtb serije i okuplja najbolje Mtb vozače iz svih krajeva svijeta.

Megatrend: Iako smo pratili sve što se događalo, zanima nas kako je to izgledalo iz tvoje perspektive?

Igor: Bila nam je velika čast nastupati na domaćoj utrci zajedno sa svjetskom elitom brdskog biciklizma. Osim vrhunske konkurencije i organizacije, lokacija je nešto posebno – utrka se vozi kroz najljepše staze i krajolike naših otoka Krka, Cresa, Raba i Malog Lošinja! Istina, mi kao natjecatelji smo jako fokusirani na samu utrku i rezultat pa ne stignemo toliko razgledavati prirodu J, ali vjerujem da gledatelji uživaju :)!

Izazovna biciklistička godina

Megatrend: Rekao si da si, osim puno dobrih rezultata, u prošloj godini imao i nekih padova, o čemu je tu riječ?

Igor: Nažalost da, i to je dio sporta, na državnom prvenstvu u maratonu sam nažalost morao odustati radi sunčanice što mi je stvarno bilo teško jer nakon toliko treninga i odricanja, desi se nešto na što ne možeš utjecati. Tu moram stvarno čestitati svim sudionicima jer uvjeti uz izrazito visoke temperature uistinu nisu bili lagani ni za koga. Svaka čast svima koji su utrku uspješno završili.

Imao sam i jedan teži pad na etapnoj utrci u Srbiji „Wild Bear Stage race“ gdje sam pri dosta velikoj brzini pao na početku prve etape i ozlijedio lakat na desnoj ruci. Etapu smo uspjeli završiti na podiju i proslaviti 3. mjesto (što je uz taj pad bilo iznad svih očekivanja), međutim sutradan, nakon starta druge etape, sam morao odustati zbog prevelikih bolova. Tek sam kasnije u bolnici saznao da je riječ o jakoj infekciji rane zbog koje sam sljedećih 40 dana bio na antibioticima kako bih se oporavio.

Megatrend: Stvarno zvuči borbeno da ste i nakon pada završili utrku na postolju, čestitamo na tome!

Igor: Hvala, ipak smo branili boje „Megatrend Mtb teama“, a za to se uvijek borimo 110% 🙂

Novosti i planovi za ovu godinu

Megatrend: Koje su novosti i planovi za 2023. godinu?

Igor: Imam dosta planova i novosti, kalendar mi je doslovno već sad popunjen do kraja godine. Izdvojio bih da sam postao član njemačkog mtb teama Wilier-Chaoyang za koji ću voziti u 2023. godini, a od nedavno sam postao i student kineziologije u smjeru izobrazbe trenera za biciklizam, tako da kad nisam na poslu ili iza governala, onda sam iza knjige.

Megatrend: Koje su prve utrke na kojima ćeš nastupiti u 2023. godini?

Igor: Prve utrke su na Mtb zlik-u, prvenstvu Istre i Kvarnera, a nakon toga me čeka kamp s Wilier-Chaoyang teamom u sklopu kojeg ćemo nastupiti na nekoliko utrka u Hrvatskoj odmah na početku sezone. Poslije toga nam dolazi državno prvenstvo u maratonu te dva tjedna kasnije  utrka 4Islands Croatia na kojoj Vanja Somođi i ja opet vozimo za Megatrend Mtb team i ovim putem puno Vam hvala na podršci i ove godine.

Megatrend: Možeš nam malo opisati kako se pripremaš za sve to?

Igor: Taj dio sam prepustio svojoj trenerici Susanne Buckenlei s kojom surađujem već niz godina te uz puno povjerenje znam da će izvući maksimum iz mene, jer je ona stvarno vrhunska trenerica.

Planovi za budućnost

Megatrend: Vidimo da razmišljaš i o trenerskoj budućnosti? 

Igor: Za sada sam još uvijek skoncentriran na svoje treninge i utrke, ali sve će doći u svoje vrijeme.

Trenutno uživam u procesu edukacije i upijanja novih znanja iz područja koje me stvarno jako zanima, a u budućnosti volio bih malo više promovirati brdski biciklizam koji nije baš toliko popularan u Hrvatskoj, a stvarno je prekrasan sport. U Hrvatskoj imamo jako puno mladih talenata, a uz dobru promociju i kvalitetan kadar mislim da možemo zainteresirati još više mladih za biciklizam.

Megatrend: OK, puno ti hvala na vremenu i vidimo se na otocima ove godine, držimo fige i navijamo za što bolji rezultat.

Igor: Hvala i Vama na pozivu te podršci i sponzorstvu u ovoj sezoni. 🙂