Blog

Kako izgleda korporativno volontiranje u Megatrendu?

Ines Jurišić

Jedan od najkorisnijih načina pomaganja zajednici svakako je volontiranje, a ono korporativno zanimljiv je način kako kompanije mogu prenijeti svoje znanje na one kojima je to potrebno.

Volontiranje može nedvojbeno ojačati samu organizaciju i poboljšati njezinu korporativnu kulturu na brojne načine. Predstavlja ono za što se organizacija zalaže, poboljšava privlačenje i zadržavanje zaposlenika, potiče zaposlenike na zajednički rad, razvija snažnije odnose s kupcima i poboljšava korporativni imidž.

Važnost društveno odgovornog poslovanja

Društveno odgovorno poslovanje i samo korporativno volontiranje postaju sve popularniji i među kompanijama u Hrvatskoj. Naime, hrvatske kompanije počele su prepoznavati dugoročne pogodnosti koje pruža nekakva vrsta socijalnog angažmana i vraćanja potrebitim pojedincima te samoj zajednici.

Radi se o specifičnom načinu kako pridonijeti boljitku zajednice u kojoj sama kompanija djeluje, te pokazuje kako poslovni sektor može biti i filantropski. Zaposlenicima se pruža mogućnost da volontirajući pruže svoju eskpertizu pro bono, štoviše da i nauče određene stvari, dok kompanije uče važnost povezivanja neprofitnog i profitnog sektora. Može se reći kako je volontiranje oduvijek bio svojevrstan način usavršavanja različitog tipa vještina, uz istovremeno pomaganje zajednici.

U Hrvatskoj je korporativno volontiranje novija vrsta društveno odgovornog poslovanja te kao takvo još nije dovoljno prepoznato. Kompanije nisu svjesne potencijala koji mogu postići kroz korporativno volontiranje te pridonijeti razvoju neprofitnog sektora, kao i društvu u cjelini. Ovim tipom volontiranja dugoročno se doprinosi i razvitku civilnog društva. Posljedično, i samo društvo će kvalitetnije odgovarati na aktualne probleme, odnosno potrebe zajednice.

Megatrend poslovna rješenja kao tvrtka prepoznala je potrebu zajednice te svojim primjerom i poticajnim djelovanjem pokazala kako izgleda koncept korporativnog volontiranja.

Megatrendove volonterske akcije

U dvije akcije volontiranja, pomogli smo kako najmanjima i najugroženijima, tako i očuvanju okoliša.

U prvoj akciji išli smo na Reciklirano imanje ZMAG te u par sati pokazali najbolje što možemo. Zaposlenici Megatrend poslovnih rješenja vrijedno su satima plijevili korov, rezali grane i skupljali kolce za buduće sadnice. Imanje radi po principu recikliranja prirodnih resursa te na taj način grade kuće, uređuju okoliš, skupljaju sjemenke kako bi se očuvale autohtone vrste. Voditelj imanja, kao i njegovi zaposlenici, proveli su nas po imanju kako bi nam pokazali sam koncept gradnje. Nakon ručka, voditelj imanja nam je objasnio da je ovim projektom htio pokazati kako je moguće recikliranjem izgraditi ne samo kuću već i život.

U drugoj akciji išli smo u SOS Dječje selo Lekenik kako bi pomogli najmanjima da što veselije provode svoje dane. Čim smo došli, primili smo se kistova i počeli bojati drvene kućice, klupice i ograde. Kako SOS Dječje selo Lekenik ima mali broj radnika koji zbog obujma posla ne stižu napraviti sve, odlučili smo uskočiti i s dječjim igralištem. Tako smo prebojali i kompletno igralište kako bi najmanjima dani bili što zabavniji. Dok smo ručali zaposlenici SOS Dječjeg sela Lekenik objasnili su nam koncept zbrinjavanja djece, kao i način na koji provode dane. Kako je popodne škola završila, tako su i djeca izašla na popodnevno igranje, a mi smo se uputili prema kućama.

Megatrend potiče volonterski rad

Na ovaj način zaposlenici Megatrenda uveli su novu praksu korporativnog volontiranja na obostrano zadovoljstvo zaposlenika i tvrtke, a vjerujemo i zajednice.

Tvrtka Megatrend poslovna rješenja potiče zaposlenike na volonterski rad te od ove godine omogućava 5 dana godišnje plaćeno za volonterski rad, i to 20% više nego regularnu plaću.

Nadamo se da ćemo ovim primjerom, potaknuti i druge na korporativnu društvenu odgovornost u svrhu jačanja zajednice te pomaganja onima koji trebaju.