Vijesti

Kako tehnologija mijenja trendove u turizmu?

Ines Jurišić

Turizam. Tehnologija.

Informacijska i komunikacijska tehnologija (ICT) jedni su od najdinamičniji pokretača globalnih procesa, dok turizam važi za jednu od najznačajnijih i najbrže rastućih gospodarskih grana. Primjena novih, inovativnih tehnologija i ICT rješenja doprinosi prilagođavanju suvremenim trendovima. Također i personaliziranim zahtjevima korisnika čineći turističke proizvode i usluge funkcionalnim, a samu ponudu mnogo atraktivnijom.

Postojeća rješenja u obliku aplikacija sustavno se razvijaju i nadograđuju, a broj novih rješenja u stalnom je porastu. Unatoč izuzetnim potencijalima koje ostvaruje turizam u Republici Hrvatskoj, ono se još uvijek ne oslanja dovoljno na samu primjenu novih tehnologija.


Tourism, Travel & Tech – 3T konferencija

Upravo iz tog razloga, u Kaptol centru u Zagrebu, 15. ožujka 2023. održano je šesto izdanje 3T konferencije koja spaja dva važna sektora hrvatskog gospodarstva; tehnologiju i turizam. Glavna tema konferencije bilo je razmatranje utjecaja umjetne inteligencije na budućnost turizma.

Konferenciju koju organizira tehnološki portal Bug.hr pod pokroviteljstvom Hrvatskog telekoma, Mastercarda, PwC-a i Megatrend poslovnih rješenja pozdravnim govorom je otvorio Oleg Maštruko, direktor 3T konferencije. U govoru se osvrnuo na teme koje će biti obrađene na konferenciji; korištenju tehnologije u privlačenju novih gostiju i popunjavanju radnih mjesta, maksimiziranju efekata ulaska u Schengen i eurozonu te održivosti turizma u Hrvatskoj.

Službeni dio konferencije započeo je Zoran Pejović, konzultant agencije All Things Hospitality koji je govorio o budućnosti turizma i umjetne inteligencije. Mihovil Vilajtović, IT manager Marina21 grupe i Krešimir Jusup, ICT evangelist Hrvatskog Telekoma svjedočili su o suradnji turističkih i tehnoloških tvrtki putem korištenja digitalnih usluga.

Temu održivosti turizma u Hrvatskoj pokrenuo je Robert Sedlar, turistički ekspert tvrtke Interzero Hrvatska. Sama diskusija o istoj temi nastavila u panelu na pod nazivom “Idu li luksuz i održivost u turizmu i putovanjima zajedno?”.

Drugi dio konferencije započeo je Igor Marušić, Product manager Hrvatskog Telekoma u temi Chatbot u hotelijerstvu dok je Antoaneta Šimunović, vlasnik i direktor Luxury Living Croatia branda govorila o luksuznom turizmu u Hrvatskoj.

Marin Frčko i Daniel Šaškin diskutirali su o utjecaju sportskih događanja, točnije WRC rally-a, na turizam u Hrvatskoj dok je Stjepan Bedić, pilot and CEO tvrtke ETF Airways svjedočio u otjecaju pandemije na putovanja. Fran Kauzlarić Traveltech expert i su-osnivač tvrtke Turneo izlagao je na temu uvođenja turističkih destinacija u digitalnu eru, dok su Paul Bradbury i Oleg Maštruko konferenciju zaključili diskusijom o položaju Hrvatske u modernom turističkom svijetu.


Megatrend poslovna rješenja na konferenciji

Tina Knežević, razvojni inženjer tvrtke Megatrend poslovna rješenja, u svom je govoru pod naslovom “Podizanje zadovoljstva gostiju na višu razinu” predstavila platformu Hospitality Insights. Cilj platforme je hotelijerima i drugim ugostiteljima omogućiti pružanje vrhunskog iskustva svojim gostima. Tina se u govoru fokusirala na rješavanje problematike transformacije negativnih iskustava u pozitivne recenzije. Pri tome je obratila pozornost na AI funkcionalnosti koje nam to mogu omogućiti.

U govoru je prikazana studija slučaja analize teksutalnih komentara gostiju te kako AI funkcionalnosti poput automatskog prevođenja, analize sentimenta i klasifikacije obogaćuju mogućnosti analize komentara i pronalaženja uvida u njima.


Konferencija može poslužiti kao zaključak da su današnji turisti svojevrsni potrošači, odnosno korisnici, koji svojim novonastalim potrebama (novim životnim stilom, vrijednostima i obrascima ponašanja) zaista oblikuju strukturu turističkih potreba, može se reći i sam turizam.

To ne označava nužno samo razvoj novih proizvoda i usluga, već i inovativan pristup postojećim. Poticanje i kvalitetno upravljanje razvojem jedna je od naših vrijednosti te smo razvili platformu Hospitality Insights, koja garantira jedinstven doživljaj i kvalitetu kako ugostiteljima, tako i gostima. Više o samoj aplikaciji, možete pročitati na https://www.megatrend.com/hospitality-insights/ i na https://hospitalityinsights.eu/.