Vijesti

Od Houstona do Zagreba, mladi robotičari rasturaju

Josipa Jurić

Svi ćemo se složiti da nam mjesec dana prođe u trenu i onda se pitamo na što nam je to vrijeme otišlo. Ali 3geared ekipa LEGO robotičara osnovnoškolaca i srednjoškolaca uspjela je u samo mjesec dana postignuti razinu organizacije i poduzetnosti koje se ne bi posramili ni ozbiljni start-upovi. Zato smo i svi mi u Megatrendu nevjerojatno ponosni što je i naše sponzorstvo bila jedna od malih kapi koja je pomogla tkati ovu STEM priču.

Sprint do Houstona

Nakon odličnog plasmana na regionalnom First LEGO League natjecanju u Celju 16.3.2019., 3geared ekipa osvojila je nastup na najvećem svjetskom STEM natjecanju, FIRST LEGO League World Festivalu u Houstonu. Formalna pozivnica je došla tek 5 dana nakon Celja, ali entuzijastične pripreme su počele već u autobusu prema Zagrebu. Bilo je tu puno pomičnih dijelova koje je trebalo posložiti, ali ako je ekipa nešto naučila u tri godine Gradionice kod voditelja Ivana Deckera, to je kako funkcionirati kao tim i rješavati probleme. Samo, ovaj put se nije samo radilo o pripremi robota za plasman koji je već bio na izmaku snaga, već i o poslagivanju nebrojenih putnih dokumenata i najveća stavka – skupljanju više od 100.000kn potrebnih za sve troškove. Neki bi samo rekli: “Gle, nemamo novaca za put, to je to.” Ali ne i ekipa iz Gradionice:). Pala je odluka za pokretanjem crowdfunding kampanje i direktnom javljanju donatorima. Optimistično, posvetilo se dva tjedna za skupljanje sredstava i dva tjedna za pripreme za natjecanje. U manje od 24 sata skupili su gotovo 20% traženog iznosa i dobili mnogo mailova podrške, upita novinara i čestitki donatora. Uz takvu energiju i svi drugi komadići slagalice su se vrlo brzo posložili i 3geared je bio u Houstonu.

Obračun u Teksasu

Sam festival je bio nezaboravno iskustvo s podjednako talentiranim, veselim i znatiželjnim klincima. U 4 dana i više paralelnih natjecanja, 10 000 natjecatelja iz cijelog svijeta je pokazalo svoje LEGO robotsko znanje. Ocjenjivanje se uvijek bazira na 4 područja –  robotska igra, dizajn i strategija, projekt i timske vrijednosti. S obzirom na vrtlog adrenalina koji je 3geared ekipa prošla, oni su se najviše fokusirali baš na timske vrijednosti. I upravo tu poduzetnost su suci prepoznali između 108 ekipa te ih nagradili posebnom nagradom sudaca (Judges Award).

Kvalitetnoj igri nebo je granica

Lego edukacija je program koji se razvija i koristi već 30 godina u suradnji s učiteljima i obrazovnim institucijama diljem svijeta kao što su Carnegie Mellon i MIT. Najbitniji aspekt je da se znanost, tehnologija, inženjerstvo, matematika, poduzetništvo i komunikacijske vještine upijaju na način koji je djeci zanimljiv, zaigran, praktičan i kreativan. Takvi programi su neophodni kako bi djeca osjetila vlastitu stvaralačku moć izvan često rigidnog obrazovnog sustava. I najbolji dokaz tomu je njihova neustrašivost brušena godinama kako bi samo u mjesec dana oduševili sve oko sebe.

I Megatrend djeca imaju robo-mentore

Takav pristup učenju i kreativnosti je nešto što je i Megatrendu vrlo blisko, jer u svom timu imaju kolege Juricu Levaka i Gorana Potnara koji su, osim što u Velikoj Gorici vode radionice robotike i programiranja, održali i radionicu za djecu Megatrendovih zaposlenika. Upoznavanje s mBot-ovima i LEGO robotima početak je kreativnog poligona za mlade umove, a onda tko zna gdje će ih odvesti njihove kreacije.

Umjetnost IT-ja i dalje je jaka u Megatrendu, sada se pretače i na najmlađe generacije. To se zove unikatan employer branding:).