Vijesti

Održana konferencija Power of Data Autumn 2021

Josipa Jurić

Tradicionalna konferencija Power of Data u organizaciji tvrtke Megatrend poslovna održala se 22. listopada 2021. u hotelu Aristos u Zagrebu.

IT i poslovni konzultanti su okupljenima predstavili najnovije trendove iz područja poslovnih i tehnoloških rješenja s naglaskom na uspješne primjene umjetne inteligencije u poslovanju.

U pozdravnom govoru Anđelka Strajher, predsjednica uprave Megatrend poslovnih rješenja, okupljenima je prenijela novosti vezane uz poslovanje tvrtke, te pregled što je tvrtka napravila u posljednjih godinu dana u području računalnog vida i njegove primjene u poslovanju.

Mario Jurić, voditelj odjela razvoja Megatrend poslovnih rješenja, uveo je sudionike u konferencijski program demonstriranjem korištenja računalnog vida. Prezentirao je kako umjetna inteligencija pomaže procijeniti estetsku vrijednost fotografija. Sudionici konferencije su sudjelovali na izlaganju šaljući svoje fotografije s konferencije za koje smatraju da imaju estetsku kvalitetu, a naš algoritam je ocijenio najbolje fotografije.

Konferencija se nastavila uz predavanje Domagoja Marića, voditelja odjela za podatkovnu znanost i Tine Knežević, podatkovne inženjerke iz Megatrend poslovnih rješenja, koji su pokazali kako umjetna inteligencija pomaže u naprednom pretraživanju i otkrivanju skrivenih vrijednosti korporativnih dokumenata putem semantičkog pretraživanja. Semantičko pretraživanje je pametan način pretraživanja koje ne pretražuje samo tražeći podudaranje riječi u tekstu već uzima u obzir kontekst samog pretraživanja, različite oblike riječi, sinonime i slično. Predstavljen je alat IBM Watson Discovery koji omogućuje semantičko pretraživanje na vlastitim kolekcijama nestrukturiranih i strukturiranih podataka te prilagođavanje pretraživanja vlastitoj poslovnoj domeni i kasniju integraciju s virtualnim asistentima ili drugim aplikacijama.

Renato Telen, Megatrendov tehnološki konzultant, upoznao je sudionike s novim IBM Power10 mrežnim poslužiteljima, ekstremne snage i legendarne pouzdanosti obogaćene umjetnom inteligencijom i energetskom učinkovitošću.

Konferencijski dio programa završio je zanimljivom prezentacijom gosta predavača Barnabasa Kadlecsika, konzultanta za Power, Oracle i AI tehnologije iz IBM LabServices. Barnabas je predstavio zračne brodove (airships) – inovativni proizvod baziran na umjetnoj inteligenciji, Megatrendovog partnera Cascade Informatika iz Mađarske. Riječ je o letjelicama sličnim čuvenom Zepellinu, koje imaju velike mogućnosti primjene u marketingu, telekom industriji, poljoprivredi kao i u područjima nadzora (za potrebe vojske, policije i ostalih državnih tijela).

Sve prezentacije s Power of Data konferencije mogu se pogledati na Megatrendovom YouTube kanalu.

Za upite vezane za rješenja predstavljena na konferenciji slobodno kontaktirajte Megatrendove stručnjake na poslovna.rjesenja@megatrend.com.

Tvrtka Megatrend poslovna rješenja razvija kvalitetna poslovna rješenja iz područja znanosti o podacima, umjetne inteligencije, inovativnih softverskih aplikacija te baza podataka novih generacija.