Vijesti

Održana konferencija Power of Data

Josipa Jurić

Već tradicionalna konferencija Power of Data u organizaciji tvrtke Megatrend poslovna rješenja i poslovnog tjednika Lider održala se 18. listopada 2019. u hotelu Academia u Zagrebu.

Konferenciji je nazočilo 170 sudionika kojima su predstavljeni najnoviji trendovi iz područja poslovnih i tehnoloških rješenja.

U pozdravnom govoru Anđelka Strajher, predsjednica uprave Megatrend poslovnih rješenja, okupljenima je predstavila najznačajnija postignuća tvrtke koja idući mjesec obilježava 30 godina poslovanja.

Zora Hollá, Team Leader za Cognitive Systems iz IBM-a, je u sklopu svog uvodnog izlaganja uvela sudionike u konferencijski program objasnivši na primjerima kako je danas došlo do velikog ubrzavanja tehnologije i poslovanja te koju ulogu u svemu tome ima umjetna inteligencija.

Konferencija se nastavila uz predavanje Asye Kotler, direktorice prodaje EMEA iz SQreama, koja je istaknula sve veću važnost podataka u poslovnom svijetu kroz činjenicu kako je 90 posto podataka u organizacijama kreirano u zadnje dvije godine. Predstavila je SQream bazu podataka nove generacije i sve prednosti koje ima nad tradicionalnim bazama podataka.

Mario Jurić, voditelj Big Data & Data Science tima Megatrend poslovnih rješenja, prezentirao je konkretni primjer projekta predviđanja potražnje koji je tvrtka radila za klijenta Heraldi, ekskluzivne trgovine vodećih svjetskih modnih brandova. Predviđanje se temeljilo na podacima koje je tvrtka imala od 2013. godine na ovamo, a bilo je potrebno predvidjeti potražnju muške mode u sezoni prodaje bez popusta, odnosno za razdoblje od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci, uz razine prodaje na tjednoj razini. Jurić je prezentirao modele koje su koristili i pojasnio kako su se prilikom izračuna u obzir uzimali trendovi, sezonalnost, ciklički elementi, autokoleracija i slučajne varijacije. Napravljeni model rezultirao je točnijim naručivanjem asortimana i optimizaciji zaliha.

Konzultant za poslovna rješenja Megatrend poslovnih rješenja Ivan Šemeš predstavio je IBM Cognos Dashboard i Story, dva alata koji omogućuje vizualni prikaz informacija. Pokazao je što sve korisnik može prikazati njima koristeći različite izvore podataka te neke specifičnosti programa poput virtualnog asistenta koji pomaže u izradi dashboarda i analizi podataka.

Konferencijski dio programa završio je zanimljivom demo prezentacijom uživo na kojoj su podatkovni znanstvenici iz Megatrend poslovnih rješenja, Domagoj Marić i Valentino Vukadinović, predstavili IBM PowerAI Vision platformu koja upotrebom modela dubokog učenja u realnom vremenu otkriva objekte i klasificira slike. Sudionici su se upoznali s raznim poslovnim situacijama u kojima se uspješno može koristiti računalni vid.

Tvrtka Megatrend poslovna rješenja poznata je po razvoju i isporuci kvalitetnih poslovnih rješenja baziranih na najnovijim tehnologijama iz područja poslovne analitike, Big Date, AI-ja, power računala i sustava za pohranu podataka, vlastitom podatkovnom centru te razvoju inovativnih softverskih proizvoda.