Vijesti

Održano predavanje Blockchain i kibernetička sigurnost

Josipa Jurić

28. studenog u hotelu Antunović u Zagrebu održana je Konferencija o sigurnosti informacijskih sustava, posvećena digitalnoj transformaciji, kibernetičkoj i domovinskoj sigurnosti. Vinko Cippico, konzultant za poslovna rješenja iz tvrtke Megatrend poslovna rješenja, sudjelovao je kao jedan od prezentera na ovoj konferenciji te je sudionicima predstavio blockchain tehnologiju s naglaskom na njenu upotrebu u svrhu kibernetičke sigurnosti.

Vinko je na izlaganju govorio o mogućim područjima primjene blockchain tehnologije u javnoj upravi, načinu na koji ova nova tehnologija rješava pitanja kibernetičke sigurnosti te postoje li neke prednosti odnosno nedostaci na području sigurnosti.

U sklopu prezentacije je predstavljeno istraživanje koje je obuhvatilo pedesetak zemalja i preko 200 projekata u raznim područjima državne, regionalne i gradske administracije. Komentirani su statusi i sadržaji tih projekata i prikazani primjeri u nekoliko europskih zemalja. Zemlja koja je među vodećima u EU po broju projekata u produkciji je Estonija. Predstavnici državne uprave tvrde da su zahvaljujući samo jednom blockchain projektu, onom koji omogućuje sigurno internetsko glasanje, na zadnjim izborima uštedjeli 11.000 čovjek dana.

Početkom godine Europska komisija osnovala je Blockchain Observatory and Forum, tijelo zaduženo za razvoj blockchain projekata. Također je objavljena Blockchain deklaracija u kojoj se tvrdi kako će u budućnosti svi javni servisi koristiti blockchain tehnologiju.

Samo tijekom ove godine EU je preko navedenog tijela u zajedničke projekte uložila 80 milijuna EUR-a, a do 2020 godine planira uložiti još 300 milijuna. U inicijativu se uključilo 26 EU zemalja. Na žalost, Hrvatska je jedna od dvije zemlje koje se nisu uključile.

Tu poraznu činjenicu upravo Megatrend poslovna rješenja planiraju ispraviti jer je tvrtka upravo u fazi pokretanja pilot projekta temeljenoga na blockchain tehnologiji. Nadamo se kako će se i Hrvatska uskoro pridružiti zemljama EU po razini korištenja blockchain tehnologije za efikasniju javnu upravu.