Blog

Podaci i umjetna inteligencija

Vedran Podubski

Sve više tvrtki pokušava konsolidirati sav svoj rad s podacima i umjetnu inteligenciju na jednu platformu. Međutim nisu sve platforme jednake. Iako u posljednje vrijeme mnogi pružatelji usluga tvrde da isporučuju cijeli spektar podataka i AI mogućnosti, njihovi rezultati i uspješnost uvelike se razlikuju.

IBM Cloud Pak for Data platforma

IBM Cloud Pak for Data sveobuhvatna je podatkovna platforma u oblaku oplemenjena umjetnom inteligencijom koja pomaže modernizirati kontrolu nad podacima, DataOps, upravljanje, analitiku i umjetnu inteligenciju za brže postizanje rezultata u bilo kojem poslovanju.

Izgrađena na temeljima Red Hat OpenShifta, IBM Cloud Pak for Data isporučuje otvorenu informacijsku arhitekturu s integriranim rješenjima kreiranim od strane IBM-a i IBM-ovih partnera, uključujući softver otvorenog izvora (open source), kako bi bilo lakše ostvariti sve težnje za AI procesima u poslovanju, a istovremeno imati mogućnost upravljanja i zaštite podataka.

Slika 1. IBM Cloud Pak for Data – AI ljestvica (AI Ladder)

Izazovi prilikom odabira podatkovne platforme

S platformom IBM Cloud Pak for Data moguće je riješiti sljedeće nepoznanice pri odabiru podatkovne platforme:

  • Nemogućnost potpunog prelaska na oblak, ali želja da se tvrtka pripremi za tu tranziciju u budućnosti. Većina tvrtki prepoznaje vrijednost pohrane i operacija u oblaku, no mnoge su tvrtke u svojoj sposobnosti migracije ograničene propisima ili naslijeđenim radnim opterećenjima. Uz Cloud Pak for Data, tvrtke dobivaju mnoge prednosti javnih platformi u oblaku u lokalnom sustavu koji se nalazi unutar njihovog okruženja. Cloud Pak for Data također se može implementirati u multicloud okruženju (javni oblaci, privatni oblak i lokalno), što tvrtkama pruža dodatnu fleksibilnost.
  • Sve veća količina podataka bez kohezivne strategije upravljanja. Tvrtke se bore s upravljanjem brzo rastućih količina podataka u svojim organizacijama i postavljanjem kohezivnog sustava upravljanja i strategije. Cloud Pak for Data i njegov dio „prikupljanja i organizacije“ (Collect and organise) pomaže u rješavanju tog izazova.
  • Poteškoće u upravljanju s više razdvojenih rješenja. IBM ima jedinstvenu integriranu platformu: Cloud Pak for Data, što čini upravljanje podacima, analitiku i aplikacije za uvid u podatke lakšim za kontrolu i upravljanje u usporedbi s više različitih rješenja koja bi bila potrebna za postizanje istih ciljeva.
  • Želja za povećanjem inovativnosti korištenjem umjetne inteligencije. Klijenti općenito smatraju umjetnu inteligenciju prednošću koja ih može odvojiti od konkurencije u budućnosti. Cloud Pak for Data pomaže tvrtkama iskoristiti AI u svojim inovacijskim aktivnostima sa svojim rješenjima „Analyze and Infuse“.

Slika 2. IBM Cloud Pak for Data rješenja izazova

Prednosti IBM Cloud pak for Data platforme

Prednosti koje se mogu istaknuti kod platforme IBM Cloud Pak for Data:

  • Kontejneri i učinkovitost upravljanja kontejnerima. Uz Cloud Pak for Data, tvrtke mogu poboljšati svoju spremnost za migraciju u oblak, poboljšati fleksibilnost licenciranja s IBM-om i smanjiti kupnju hardvera i napore u upravljanju infrastrukturom.
  • Prednosti virtualizacije podataka i upravljanja. Virtualizacija podataka “demokratizira” vidljivost podataka u cijeloj organizaciji, poboljšava upravljanje podacima i sigurnost te može omogućiti tvrtkama da izbjegnu skupe projekte migracije podataka.
  • Prednosti podatkovne znanosti, strojnog učenja i umjetne inteligencije. Podatkovni znanstvenici produktivniji su uz Cloud Pak for Data i mogu brže implementirati modele na tržište. Osim toga, zahvaljujući integriranoj platformi Cloud Pak for Data, tvrtke izbjegavaju troškove povezane s naslijeđenim alatima za analizu ili internim razvojem usporedivog rješenja.
  • Prednosti jedinstvene platforme. Postoje potencijalno značajne prednosti koje se odnose na mogućnost rada različitih korisnika unutar organizacije na istoj platformi od jednog dobavljača, od mogućnosti automatizacije zadataka (npr. prošireni AI (Augmented AI), automatski AI (Auto AI) i automatsko otkrivanje (Auto Discovery)) do poboljšanih mogućnosti dokumentiranja koje omogućuju lakši prijenos rada između projektnih timova ili novih članova projekta.

Palantir za bolje donošenje odluka

Za olakšavanje implementacije umjetne inteligencije unutar poslovanja tvrtke, među novijim modulima unutar platforme IBM Cloud Pak for Data, možemo spomenuti Palantir, točnije, punim nazivom: Palantir for IBM Cloud Pak for Data.

IBM i Palantir su udružili snage kako bi pomogli tvrtkama da poboljšaju donošenje odluka pomoću  pouzdanih, prediktivnih uvida koji se temelje na podacima. Rješenje iskorištava podatkovnu strukturu i automatizirane mogućnosti životnog ciklusa umjetne inteligencije unutar platforme IBM Cloud Pak for Data za izgradnju temelja za poslovne aplikacije s niskom potrebom za razvoj te u nekim slučajevima i bez razvoja koda koje pokreće Palantir. Partnerstvo omogućuje različitim industrijama, uključujući maloprodaju, veleprodaju, financijske usluge i automobilsku industriju, da uspješno usvoje i skaliraju AI u svojim poslovnim operacijama.

Nekoliko od raznih prednosti IBM Cloud Pak for Data i Palantira koje bi se mogle navesti su: data fabric (omogućava pristup podacima neovisno o njihovom izvoru), automatizirano upravljanje podacima, automatizirani životni ciklus AI–a, objašnjivi AI modeli, okruženje bez koda ili s minimalnim kodom i fleksibilna implementacija (razne infrastrukture pomoću IBM Cloud Pak for Data).