Blog

Predviđanja budućnosti

Lovre Pešut

Posljednji dio serije bloga Budućnost umjetne inteligencije: Moć inteligencije, započet ćemo s ključnim pitanjem: koliko smo daleko od realizacije takvih sustava na našem svijetu? Ako pretpostavimo da imamo tisuću godina prije stroja s intelektualnim kapacitetom čovjeka, tada ova razmatranja ne bi izgubila svu svoju relevantnost, ali bi njihova relevantnost bila više poput toga što je Johannes Kepler pisao o putovanju na Mjesec u 17. stoljeću, nego nešto što bismo trebali uvrstiti među svoje svakidašnje brige.

U 2022. AI Impacts je objavio veliku Anketu stručnjaka o napretku u AI, u kojoj su pitali AI znanstvenike koji su objavili članke na najprestižnijim AI konferencijama u 2021. o njihovom predviđanju za to kada će doći “visoka razina strojne inteligencije”, koju su definirali kao vrijeme kada “strojevi bez pomoći mogu obaviti bilo koji zadatak bolje i jeftinije nego ljudski radnici.” Objedinjujući procjene svih znanstvenika koji su se odazvali na anketu, predviđeno vrijeme do 50% šanse za visoku razinu strojne inteligencije je bilo 37 godina od 2022. Ne bi bilo uzgred spomenuti ni to da, kada su bili upitani za vjerojatnost da će dugoročni efekti napredne AI na čovječanstvo biti “ekstremno loši (npr. ljudsko istrebljenje)”, medijalni znanstvenik je procijenio tu vjerojatnost na 5%.

Izvor: AI Art with Midjourney

Napravljeno je i nešto direktnijeg kvantitativnog modeliranja. Ajeya Cotra, u svojoj analizi objavljenoj 2020., koristi “biološka čvorišta” – poput procijenjene ukupne računalne moći ljudskog mozga – da predvidi ‘transformativnu AI’ – transformativna umjetna inteligencija se u njezinoj analizi odnosi na potencijalan budući AI koji uzrokuje tranziciju usporedivu (ili značajniju) od agrikulturalne ili industrijske revolucije. Njezina krajnja procjena je bila:

  • otprilike 15% vjerojatnosti za transformativnu AI do 2036. i
  • medijan za transformativnu AI otprilike 2050.

U 2022., Cotra je objavila dvogodišnje ažuriranje svojih procjena, informirano (između ostalog) najnovijim dostignućima u AI. Njezine nove procjene su:

  • otprilike 15% vjerojatnosti za transformativnu AI do 2030. (35% do 2036.) i
  • medijan za transformativnu AI otprilike 2040.

U sljedećem dijelu serije bloga, Mašina s intuicijom, detaljnije ćemo pogledati što se dogodilo u polju umjetne inteligencije u tih zadnjih par godina, i što ti razvoji impliciraju o budućnosti umjetne inteligencije.


*Image by Freepik