Vijesti

Prvi hrvatski AI Landscape

Ivana.Crnoja

Na ovogodišnjoj dvodnevnoj konferenciji AI2Future u organizaciji Hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju CroAI predstavljene su novosti te inovativna rješenja iz hrvatskog područja umjetne inteligencije. Na početku konferencije predstavljena je i prva verzija hrvatskog AI krajolika, jedinstvenog pregleda svih tvrtki i startupa koji značajno potiču razvoj i primjenu umjetne inteligencije u Hrvatskoj. Među njima je i tvrtka Megatrend poslovna rješenja, redovni član udruge CroAI, partner i sponzor konferencije AI2Future. Megatrend se nekoliko zadnjih godina bavi razvojem rješenja temeljenih na primjeni umjetne inteligencije u područjima poput prediktivne analitike, računalnog vida te obrade prirodnog jezika (NLP). Na konferenciji AI2Future voditelj Megatrendovog odjela za podatkovnu znanost i umjetnu inteligenciju, Domagoj Marić, predstavio je rad i rezultate rada Megatrenda u području obrade prirodnog jezika.

Unutar prezentacije prikazan je put Megatrenda kroz navedeno područje (pa tako i područje AI-ja), od prvih projekata, pa sve do danas. Za Megatrend primjena AI-ja počela je korištenjem IBM Watson platforme za razne primjene na tekstualnim podacima, a prvi pravi AI projekt započeo je s Fridom, virtualnim turističkim vodičem, koja je korištenjem IBM Watson servisa dobila sposobnosti davanja personaliziranih turističkih preporuka korisniku. Sljedeći korak u razvoju IBM Watson rješenja bili su razni virtualni asistenti za upravljanje ljudskim resursima, koji su primarno eliminirali repetitivna pitanja za HR odjel, odnosno kao alternativa motivacijskom pismu asistirali u prijavi kandidata za radno mjesto. Također, na nekoliko zadnjih Megatrendovih konferencija Power of Data mogli ste pronaći i konferencijskog Watson chatbota Đurđu, s kojom je naglasak razvoja prebačen na podršku virtualnih asistenata za hrvatski jezik. Tako su na kraju prezentacije prikazana i nedavno razvijena NLP rješenja za hrvatski jezik, virtualni asistent koji pomaže pri odgovaranju na često postavljana pitanja te alat za semantičku pretragu dokumenata raznih formata, web stranica te e-pošte.

Ako želite saznati više o umjetnoj inteligenciji ili obradi hrvatskog jezika i kako ona može pomoći Vama, slobodno se obratite stručnjacima tvrtke Megatrend poslovna rješenja na tel. +385 1 4091 300 ili na poslovna.rjesenja@megatrend.com.