Vijesti

Trening eko vožnje

Josipa Jurić

U prethodnom razdoblju svi zaposlenici iz odjela servisa i sistemske podrške tvrtke Megatrend poslovna rješenja prošli su treninge eko vožnje u suradnji s Oryx Centrom za sigurnu vožnju.

Program treninga bio je napravljen individualno za našu tvrtku uzimajući u obzir strukturu voznog parka i profile vozača. Treninzi su se odvijali u realnim uvjetima na cesti s vozilom koje je opremljeno tehnikom za mjerenje svih potrebnih parametara prilikom vožnje. Uz polaznika, u vozilu se cijelo vrijeme nalazio i instruktor.

Četiri su ključna rezultata koje donosi trening EKO vožnje po metodi ORYX Centra za sigurnu vožnju kroz:
• smanjenje troškova za vozače (ekonomija vožnje) – trening direktno smanjuje potrošnju goriva u prosjeku za 10,88% kod teretnih vozila te 18,1% kod osobnih vozila. Uz to smanjuje i troškove održavanja vozila te troškove nastale uslijed prometnih nesreća,
• smanjenje emisije stakleničkih plinova (okoliš) – trening u prosjeku direktno smanjuje emisiju CO2 za 11,01% kod teretnih te 17,96% kod osobnih vozila, a uz to smanjuje i lokalne emisije štetnih plinova te buku,
• povećanje sigurnosti u cestovnom prometu – poboljšava i unaprjeđuje vozačke sposobnosti,
• doprinos društvenoj odgovornosti – trening doprinosi odgovornijoj vožnji, smanjuje stres za vrijeme vožnje te povećava ugodnost u vožnji za vozače i putnike.