Vijesti

Kako se zaštititi od phishing prijevara?

Josipa Jurić

Pretpostavljam da ste u zadnje vrijeme i vi osjetili porast pokušaja prijevara, bilo putem telefonskih poziva koji dolaze s brojeva diljem Europe i svijeta, a prodaju dionice, kriptovalute ili vam žele popraviti internetske usluge koje ni ne koristite, ili putem elektroničke pošte, od tradicionalnih masovno poslanih poruka “nigerijskih prinčeva”, do pažljivo isplaniranih man-in-the-middle napada na vašu tvrtku ili organizaciju.

Phishing je jedna vrsta takvih internetskih prijevara, gdje je na kraju cilj napadača izvući nezakonitu financijsku dobit – u prijevodu ukrasti novac, ili podatke, što opet na kraju rezultira gubitkom novca sa strane žrtve.

U članku koji je Domagoj Marić, voditelja odjela za podatkovnu znanost iz Megatrend poslovnih rješenja, pripremio za časopis Mreža saznajte što možete učiniti da se bolje zaštitite od phishing prijevara. Uz korisne savjete pročitajte više i o našem inovativnom proizvodu PhisHRban koji će omogućiti prepoznavanje phishing poruka na hrvatskom jeziku s ciljem povećanja kibernetičke sigurnosti koristeći se metodama obrade prirodnog jezika.

Ukoliko želite saznati više o primjeni umjetne inteligencije u području informacijske sigurnosti i konkretno u rješavanju problema detekcije zlonamjernih poruka na Internetu, obratite se stručnjacima tvrtke Megatrend poslovna rješenja.