Vijesti

Predstavljeni noviteti na konferenciji Power of Data Spring 2023

Ines Jurišić

U utorak, 23. svibnja 2023. godine održana je konferencija pod nazivom “Power of Data Spring 2023” u organizaciji tvrtke Megatrend poslovna rješenja u Riverside Garden u Zagrebu.

Konferenciji je nazočilo oko 70 sudionika kojima su predstavljeni najnoviji trendovi iz područja poslovnih i tehnoloških rješenja.

Tema ovogodišnje Power of Data konferencije posvećena je AI rješenjima u poslovanju, koja se fokusiraju na praktične primjene umjetne inteligencije u različitim industrijama.

Cilj konferencije bio je okupiti poslovne lidere, poduzetnike i stručnjake za tehnologiju kako bi podijelili svoja znanja i iskustva u primjeni AI rješenja. Također, postojećim i potencijalnim klijentima pružiti više informacija o uspješnim poslovnim rješenjima koja donose poboljšanje poslovnih rezultata u svakoj industriji.

U pozdravnom govoru Anđelka Strajher, predsjednica uprave Megatrend poslovnih rješenja, okupljenima je predstavila najznačajnija postignuća tvrtke.

Nakon toga predavanje je održao Domagoj Marić koji nam je predstavio trenutno vrlo aktualno potpodručje primjene umjetne inteligencije – računalnu obradu prirodnog jezika. Radi se o području koje omogućava računalima da razumiju, interpretiraju i generiraju sadržaj pisan ljudskim jezicima. Dolaskom ChatGPT-ja područje je ekstremno dobilo pažnje na svjetskoj razini, potencijalnih načina primjene za poboljšanje poslovnih procesa, pa i svakodnevnog života.

Konferencija se nastavila uz predavanje Lucije Jusup, Data Scientist u Megatrend poslovna rješenja i Jelene Škalec, Analytics Technical Sales at IBM, koje su se osvrnule na aktualne teme oko chatbota i kako napraviti chatbot kojem možemo vjerovati. Također, podijelile su iskustva iz regije gdje smo napravili uspješne implementacije. Korisnicima je predstavljen IBM Watson Assistant i IBM Watson Discovery, vodeća platforma za kreiranje virtualnih asistenata/chatbota i pretraživanje dokumenata.

Mario Jurić, Data Engineer i BI Consultant u Megatrend poslovna rješenja, govorio je o ulozi i upotrebi novih tehnologija u turizmu. Shodno tome, pokazao je kako uz pomoć obrade prirodnog jezika unutar naše Hospitality Insights (HI) aplikacije omogućavamo lakše upravljanje hotelskim objektima i bolje razumijevanje povratnih informacija gostiju.

Damir Bacalja iz IBM-a otvorio je predavanje s izrekom ”Dobro, brzo, jeftino. Odaberi dvije opcije.” aludirajući na to kako jednu od tih stvari treba žrtvovati kako bi postigli druge dvije. Sličnost s ovom izrekom postoji i u načinu kako se pristupa aplikacijama i resursima potrebnima za njihov rad. Kako su sve tri stvari bitne za rad aplikacija, Turbonomic upravlja resursima i dodjeljuje ih aplikacijama kad ih trebaju kako bi osigurao performanse, u skladu sa zadanim pravilima i uz najmanji trošak, bez obzira radi li se o on-prem ili cloud aplikacijama.

Tvrtka Megatrend poslovna rješenja poznata je po razvoju i isporuci kvalitetnih poslovnih rješenja baziranih na najnovijim tehnologijama iz područja poslovne analitike, Big Date, power računala i sustava za pohranu podataka. Osim navedenog, Megatrend se intenzivno bavi razvojem umjetne inteligencije i razvojem vlastitih aplikacija.

Ukoliko ste propustili ovo izdanje Power of Data konferencije uživo sve snimke predavanja možete pogledati na Megatrendovom YouTube kanalu.

Za sva vaša dodatna pitanja oko tema konferencije slobodno se obratite Megatrendovim stručnjacima na poslovna.rjesenja@megatrend.com.  

Mario Jurić, Megatrend poslovna rješenja

Mario Jurić, Megatrend poslovna rješenja

Lucija Jusup, Megatrend poslovna rješenja, Jelena Škalec, IBM

Domagoj Marić, Megatrend poslovna rješenja

Damir Bacalja, IBM