Vijesti

Predstavljeni noviteti u svijetu poslovnih rješenja na Power of Data konferenciji

Josipa Jurić

Jesensko izdanje Megatrendove tradicionalne konferencije Power of Data održano je u utorak 27. rujna u Matisu u Zagrebu. Glavna tema konferencije bila je primjena umjetne inteligencije u poslovanju i inovativna poslovna rješenja. Megatrendovim stručnjacima pridružili su se i klijenti i partneri kako bi okupljenima predstavili novitete u svijetu poslovnih rješenja.

Ana Duvnjak, Division Managerica iz APIS IT-ja, predstavila je virtualnog AI poreznog savjetnika – virtualnog asistenta na kojemu zajedno rade stručnjaci iz tvrtki APIS IT i Megatrend poslovna rješenja. Virtualni asistent e-Porezne osmišljen je kako bi se ubrzala podrška korisnicima, omogućila stalna dostupnost, osigurala konzistentnost u odgovorima i smanjili troškovi. Ana je upoznala sudionike sa svim fazama razvoja virtualnog asistenta, izazovima prilagodbe chatbota na hrvatski jezik, što je do sada napravljeno i što planiraju za budućnost.

Branka Anadolac, Megatrendova poslovna savjetnica, i Radovan Ratko Đurđević, Senior Project Manager iz tvrtke SONO IT, predstavili su zajedničku aplikaciju za digitalizaciju operativnog poslovanja u maloprodaji. Kroz kratki pregled funkcioniranja aplikacije prikazano je kako zadatke i ankete popunjavaju zaposlenici u trgovini, kako se mjeri produktivnost poslovnice, a pametnim izvještajima menadžmentu omogućuju kvalitetnije poslovanje. Aplikacija omogućuje bolje upravljanje prodajnim zaposlenicima, pravovremenu razmjenu informacija u maloprodajnom lancu te omogućuje mjerenje produktivnosti poslovnice.

Mali pregled povijesti baza podataka, kada su nastale, kako su se koristile, koje su bile značajne točke razvoja donijelo je izlaganje Renata Telena, CTO-a Megatrend poslovnih rješenja. Okupljeni su saznali kakve su baze danas, prikazan je pregled korištenja i glavne promjene te što se očekuje u bliskoj i malo daljoj budućnosti. Renato je i pojasnio današnje trendove u području baza podataka: Augmented Analytics, Continuous Intelligence, Augmented Data Management, Explainable AI, Graph Databases, Data Fabric, NLC / Convercational Analytics, Commercial AI and ML.

U sklopu konferencije IBM-ov stručnjak Marko Štrkalj približio je sudionicima mogućnosti automatizacije u poslovanju. Predstavio je IBM Automation Software – set platformi za IT automatizaciju na visokim skalama koje mogu donijeti brojne prednosti kompanijama, pojedincima i eko sustavima. Automatizacija se događa i danas, stoljećima kasnije nakon prvih primjena, ali koristeći neke druge tehnologije – naravno, uz pomoć umjetne inteligencije. Kao tri područja automatizacije u IT-u na koja se mogu fokusirati Marko je naveo poslovne operacije, IT i mreže te tijekove podataka. Tijekom svog izlaganja predstavio je i IBM Instana Observability, automatizirano APM rješenje za aplikacije u oblaku, multi-cloud i hibridne oblake.

 „Kao i na prethodnim izdanjima naše Power of Data konferencije posjetitelje smo educirali o najnovijim tehnologijama i razmijenili znanja. Zahvaljujem svima na dolasku. Veselimo se organizaciji i naših narednih izdanja konferencije na kojima nam je cilj približiti sudionicima najnaprednije digitalne tehnologije” izjavila je Ivana Bošković, direktorica tvrtke Megatrend poslovna rješenja.

Ukoliko ste propustili ovo izdanje Power of Data konferencije uživo sve snimke predavanja možete pogledati na Megatrendovom YouTube kanalu.

Za sva vaša dodatna pitanja oko tema konferencije slobodno se obratite Megatrendovim stručnjacima na poslovna.rjesenja@megatrend.com.  

Sudionici Power of Data konferencije

Ana Duvnjak, APIS IT

Branka Anadolac, Megatrend poslovna rješenja

Radovan Ratko Đurđević, SONO IT

Marko Štrkalj, IBM Hrvatska